Quantcast

OH NO

SoapMakingForum

Help Support SoapMakingForum:

bevvy

Active Member
Joined
Jan 12, 2008
Messages
32
Reaction score
0
This is my second time of saying Hi as a newbie. I decided to use my mould with 12 squares. I placed premade stars in the middle of squares. One colour I made last week and the other two colours 1 - 2 hours before making base. When I poured the clear base around the stars, my star I made last week is ok, but the ones I made today have slowly melted. But not all the way. Have I poured the Base tooooooo early. HELP!!! :cry:
 
G

Guest

Hi -

I would guess too early yes and maybe too hot. Hang in there! We learn from our mistakes. :)
 

reallyrita

Well-Known Member
Joined
Sep 2, 2007
Messages
601
Reaction score
6
I'm guessing you are making M&P. I have had some experience with that. It helps if your inserts are not freshly made, also, if you put them in the freezer for a few minutes while you are preparing your base and then spritz them with rubbing alcohol before putting them into the molds that will help too. Also, a good idea to let the base cool down somewhat before pouring. Good Luck! If this is CP...I have no idea!!
 

bevvy

Active Member
Joined
Jan 12, 2008
Messages
32
Reaction score
0
Thanks guys

How long should I wait to pour. I waited nearly 5mins. And yes it is M & P. I want to master this way before using Lye. I don't want to have exploding in the house just yet.
:)
 

Chay

Well-Known Member
Joined
Jan 16, 2008
Messages
1,162
Reaction score
19
Location
Ohio
A good rule of thumb for pouring over embeds: You should be able to stick your finger in the base and it not be uncomfortably hot.
 

bevvy

Active Member
Joined
Jan 12, 2008
Messages
32
Reaction score
0
Thanks Chay

I will give that a try. And let you know :wink:
 

Latest posts

Top