What's Left with Soapmaking Friend?

Discussion in 'SoapmakingFriend.com Support Forum' started by Admin, May 6, 2019.

Help Support Soapmaking Forum by donating:

  1. Jun 20, 2019 #161

    DisneyMom

    DisneyMom

    DisneyMom

    Supporting Member

    Joined:
    Feb 11, 2018
    Messages:
    37
    Likes Received:
    7
    I was going to purchase Soapmaker 3 but then realized you are working on a similar type of program, and from what I see of the user interface just from first glance, I like the SoapmakingFriend layout so much better! That said, I do have a question. My daughter and I do not make actual "soap." Instead, we make bath, body, and cosmetic products such as sugar scrub, lotion bars, bath bombs, and body butters. Is SoapmakingFriend a good option for us, or does it focus only on CP, MP, and liquid soap? Thank you!
     
  2. Jun 21, 2019 #162

    Angie

    Angie

    Angie

    Staff Member Admin

    Joined:
    Nov 6, 2013
    Messages:
    1,163
    Likes Received:
    294
    Location:
    N. AL
    I believe it is mostly soap, but read in the threads in that section to see exactly what it covers.
     
  3. Jun 24, 2019 #163

    freesia792

    freesia792

    freesia792

    Well-Known Member

    Joined:
    Sep 14, 2013
    Messages:
    61
    Likes Received:
    21
    I'm feeling SUPER STUPID here, but I can't figure out how to post my own new posts.
     
  4. Jun 25, 2019 #164

    earlene

    earlene

    earlene

    Grandmother & Soaper Lifetime Supporter

    Joined:
    Apr 30, 2016
    Messages:
    6,251
    Likes Received:
    5,620
    Location:
    Western Illinois, USA
    I cannot open one of my recipes. It is only happening with ONE of my recipes, and none of the others.

    I get this message:

    HTTP 500 error
    That’s odd... the website can’t display this page

    The site may be under maintenance or could have a programming error.

    Try this

     
  5. Jun 25, 2019 #165

    Angie

    Angie

    Angie

    Staff Member Admin

    Joined:
    Nov 6, 2013
    Messages:
    1,163
    Likes Received:
    294
    Location:
    N. AL
    Is it still happening today?
     
  6. Jun 25, 2019 #166

    earlene

    earlene

    earlene

    Grandmother & Soaper Lifetime Supporter

    Joined:
    Apr 30, 2016
    Messages:
    6,251
    Likes Received:
    5,620
    Location:
    Western Illinois, USA
    Yes, it is still happening today. One recipe only. Not the others.
     
  7. Jun 25, 2019 #167

    earlene

    earlene

    earlene

    Grandmother & Soaper Lifetime Supporter

    Joined:
    Apr 30, 2016
    Messages:
    6,251
    Likes Received:
    5,620
    Location:
    Western Illinois, USA
    I have discovered I can view it from Batches, but that is not how I normally open my Recipes. If I want to update the Recipe by adding notes or a photo, or want to copy it, I open it by clicking on the recipe itself.

    But since I did find that I could view it from Batches, I tried updating it from there. It did not update. And I still could not open it normally. So I tried Saving New from the Batches view. It saved with a new name that I gave it, but I can't open the copy either! So now I'm stuck with two recipes I cannot open.

    Next attempt will be to re-create the recipe all over again from scratch and hope it will open normally. I sure am glad I have this one in Soapee, otherwise I'd have to transcribe it from my hand-written notes completely.
     
  8. Jun 25, 2019 #168

    ZenSherrie

    ZenSherrie

    ZenSherrie

    New Member

    Joined:
    Mar 31, 2019
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Location:
    Waynesboro, Virginia
    Sorry I'm late to the party!
    I'd like a place to put when the soap is projected to be cured & ready for sale?
     
  9. Jun 25, 2019 #169

    earlene

    earlene

    earlene

    Grandmother & Soaper Lifetime Supporter

    Joined:
    Apr 30, 2016
    Messages:
    6,251
    Likes Received:
    5,620
    Location:
    Western Illinois, USA
    I thought I found the solution. I believe it was related to the file size of my attached image. The image was 1.1 mb and obviously uploaded because it showed in the MyRecipes page of the original recipe, the copy and the brand new recipe I again entered today. But the new one wouldn't open either. So I viewed it in Batches and when I removed the image and hit the Update Button, it DID update this time, so I can now open that file without the photo. But word changes (additional words) did not get saved. Only the image deletion was saved.

    I reduced the size of the image one more time to 725 kb and inserted that into the new file and although it looked like it was saved, it is not. I now cannot save any changes to any of those files.

    Well now I can open the recipe. But I can no longer update it. It appears the recipe is corrupt in some way. I cannot add any new information. It says it is saved. It says it is updated. But when I open it again, the updates and changes are not there at all. They just do not show up at all.

    I am frustrated and will now take a break and do something productive. This is not productive.
     
  10. Jun 25, 2019 #170

    SoapmakingFriend

    SoapmakingFriend

    SoapmakingFriend

    SPONSOR

    Joined:
    Sep 28, 2018
    Messages:
    121
    Likes Received:
    58
    can you please tell me what is the recipe and how you were trying to open it ?
     
  11. Jun 25, 2019 #171

    SoapmakingFriend

    SoapmakingFriend

    SoapmakingFriend

    SPONSOR

    Joined:
    Sep 28, 2018
    Messages:
    121
    Likes Received:
    58
    Thank for reporting the issue .. we have identified the problem and will release a fix early tomorrow .
     
  12. Jun 26, 2019 #172

    SoapmakingFriend

    SoapmakingFriend

    SoapmakingFriend

    SPONSOR

    Joined:
    Sep 28, 2018
    Messages:
    121
    Likes Received:
    58
    Earlene,
    This 500 error issue fixed ..

    Thank you for testing SoapMakingFriend
     
  13. Jun 26, 2019 #173

    earlene

    earlene

    earlene

    Grandmother & Soaper Lifetime Supporter

    Joined:
    Apr 30, 2016
    Messages:
    6,251
    Likes Received:
    5,620
    Location:
    Western Illinois, USA
    But my recipes are still not updating. They say they are but the changes are not appearing when open the recipes again. I have tried several times! This is extremely frustrating!
     
  14. Jun 26, 2019 #174

    SoapmakingFriend

    SoapmakingFriend

    SoapmakingFriend

    SPONSOR

    Joined:
    Sep 28, 2018
    Messages:
    121
    Likes Received:
    58
    could you please explain what you got ?
    - which recipe did you update ?
    - what changes did you make ?
    - what button did you click after ( update or save new ) .
    - if save new ( did you rename recipe or overwrite the old one ? )

    Best Regards
    SoapMakingFriend
     
  15. Jun 26, 2019 #175

    earlene

    earlene

    earlene

    Grandmother & Soaper Lifetime Supporter

    Joined:
    Apr 30, 2016
    Messages:
    6,251
    Likes Received:
    5,620
    Location:
    Western Illinois, USA
    They are suddenly working again just now (1:30 pm Central Time)

    Only 15 minutes ago they were not. So what ever you did to fix it, THANK YOU, SoapmakingFriend.

    This is what WAS happening BEFORE they started working just now:

    I used all the recipes with Intaglio in the name.

    I got no change whatsoever, I clicked on the update button (the one I normally use to update).

    The update button showed updated with a check mark.

    I opened the recipes from My Recipes and there were no changes saved that I had entered. The only changes were that the fragrance oils were gone. (That always happens if I don't re-enter them, but I HAD re-entered them.) I had the foresight to print to PDF before leaving the page a couple of times to see what I had tried to save.

    THEN while in the process of re-testing one-more-time, the Update feature suddenly began working again. So I am hoping all is well now.
     
  16. Jun 26, 2019 #176

    earlene

    earlene

    earlene

    Grandmother & Soaper Lifetime Supporter

    Joined:
    Apr 30, 2016
    Messages:
    6,251
    Likes Received:
    5,620
    Location:
    Western Illinois, USA
    One other question:

    Why does the creation date change? Is that going to be fixed so that it doesn't change when we update a recipe, to add notes or a photo, for example?
     
  17. Jun 26, 2019 #177

    SoapmakingFriend

    SoapmakingFriend

    SoapmakingFriend

    SPONSOR

    Joined:
    Sep 28, 2018
    Messages:
    121
    Likes Received:
    58
    Earlene,
    Creation date and fragrances oils are not retrieved when you load recipe .. this will be fixed tomorrow .
    one thing I noted you frequently say you have to go to batches to load recipe .. I don't know why you have to do this ..
    we have this button
    Untitled.jpg
    and those buttons
    Untitledz.png

    which do exactly the same function .. why do usually take the "batches" path ?
    Thank you for testing !
     
  18. Jun 26, 2019 #178

    earlene

    earlene

    earlene

    Grandmother & Soaper Lifetime Supporter

    Joined:
    Apr 30, 2016
    Messages:
    6,251
    Likes Received:
    5,620
    Location:
    Western Illinois, USA
    NO, I only had to go to batches to load the recipes that would not open normally (the ones that I PM'd you about that would not open for the previous few days).

    This is how I normally open recipes:

    I start at MyRecipes and click on the name of the recipe as shown below:

    upload_2019-6-26_14-4-21.png

    PS, I did not use LOAD. I used VIEW. - From the Batches.

    But to open normally, I DO USE EDIT.
     
  19. Jun 26, 2019 #179

    earlene

    earlene

    earlene

    Grandmother & Soaper Lifetime Supporter

    Joined:
    Apr 30, 2016
    Messages:
    6,251
    Likes Received:
    5,620
    Location:
    Western Illinois, USA
    Updates stopped working again.

    It cuts off everything I type this: CO, 5

    The paragraph I am trying to include is this:

    "Plan for surface (for carving) recipe: 50% RBO, 30% Soy Wax, 15% CO, 5% Castor - 500 grams for a very thin layer."

    No matter where I put it within the notes section, it cuts off everything after CO, 5

    Is this some secret code that tells the update to cut off everything after that?


    See my comments to the Testing Recipe named "Test for Updating - Will it work this time?"
     
  20. Jun 26, 2019 #180

    earlene

    earlene

    earlene

    Grandmother & Soaper Lifetime Supporter

    Joined:
    Apr 30, 2016
    Messages:
    6,251
    Likes Received:
    5,620
    Location:
    Western Illinois, USA
    I believe I have discovered the phrase that creates the CUT-OFF code: If I type anything including this: % Castor
    then everything starting at % is cut off and anything following it is also not saved.

    In other words if I type:

    5% Castor followed by anything else, numbers, letters, whatever,

    Then all that is saved is everything before the % symbol, and nothing after it.

    The space has no impact and the case of the C has no impact. The same thing happens if it is upper or lower case and if there is no space between % and the letter C. But when I tried % C there was no CUT-OFF. I did not go further to see if it involves more than C and less than Castor, however. This took so long as it was.

    The notes and comments following each test can be found in my recipe called,
    Test for Updating - Will it work this time - 2019June26
     

Share This Page